L'etapa del "NO"
Alguns consells per a portar-la millor
A partir dels dos anys fins als quatre i fins i tot cinc anys, els nens comencen a experimentar una etapa de negació davant qualsevol cosa o suggeriment, també coneguda com l'etapa del "NO". Pot ser que, si no n'has sentit parlar i estàs vivint una situació similar amb els més petits de la casa, sentis que estàs posant a prova la teva paciència. Però no et preocupis, t'explicarem el perquè d'aquesta etapa i alguns consells que et poden ser d'ajuda.
Per entendre per què els nens i nenes rebutgen qualsevol cosa, és fonamental tenir clar que és una fase essencial per al seu desenvolupament evolutiu, és a dir, no pretenen molestar els adults, sinó que senten que han d'afirmar la seva pròpia identitat i autonomia.
En l'etapa del "NO", l'infant comença a tenir consciència de si mateix com a ésser individual, aprenent a ser "independent" davant les decisions. Considerant que per reafirmar-se, ha d'oposar-se a tot el que li suggereixin. Per tant, en aquesta fase descobreixen que tenen voluntat i, al mateix temps, es troben desenvolupant la Teoria de la Ment, per la qual cosa alguna vegada els pot costar cedir davant les suggerències.
Aquesta etapa desapareix amb el temps, però aquí et portem alguns consells per a portar-la millor:
1. Tenir normes clares i estables a casa
És important establir normes clares i estables a la llar perquè els nens i nenes puguin desenvolupar-se en un ambient d'estabilitat. Els pares han de conversar amb els seus fills i filles sobre les normes bàsiques de convivència a la família i generar oportunitats perquè els nens avancin en la seva autonomia.
2. Plantejar sol·licituds en positiu
En lloc de assenyalar el que el nen o la nena està fent malament, és més útil sol·licitar la conducta desitjada de manera positiva. Per exemple, en lloc de dir "No miris la televisió tan a prop", es pot plantejar "Per què no vens a seure aquí amb mi?" per evitar reaccions negatives.
3. No perdre la calma davant possibles "rabietes"
Davant les "rabietes", és important mantenir-se ferms i tranquils, sense cedir als desitjos del nen. Esperar que passi la ràbia i després dialogar amb afecte ajudarà el nen a superar la situació i aprendre a gestionar la frustració.
4. Oferir opcions i ampliar vocabulari
És rellevant oferir al nen opcions de conducta en lloc d'imposar una sola possibilitat. Ampliar i enriquir el seu vocabulari amb paraules com "pot ser, potser, segons com," pot ajudar a reduir la freqüència de negatives. Reconèixer i elogiar les conductes positives també és fonamental per reforçar el seu comportament.