Com parlar de les emocions amb els més petits?
Cultivar l'educació emocional amb els més petits.
Les emocions estan presents des de l'inici de les nostres vides, per la qual cosa és crucial aprendre a gestionar-les. Recentment, l'educació emocional ha guanyat rellevància a la llar i a les escoles infantils. Per aquesta mateixa raó, us explicarem els beneficis de treballar-hi i alguns consells per fer-ho des de casa.
Per parlar sobre les emocions, és imprescindible tenir clar quin és el seu significat, tenint en compte que es treballarà aquest aspecte amb els més petits. Per tant, una emoció és una resposta fisiològica, conductual, semiautomàtica i en gran part inconscient que està desencadenada per certs estímuls, tant positius com negatius.
D'altra banda, és important saber diferenciar-ho d'un sentiment, que es caracteritza per ser una experiència conscient dels canvis somàtics i conductuals.
La funció principal de les emocions és transmetre un missatge independentment de l'estímul, tenint en compte que poden tenir diverses intensitats i combinacions. Tanmateix, hi ha sis emocions bàsiques que vénen de sèrie des que naixem: l'alegria, la tristesa, la por, la ira, la sorpresa i el fàstic.
Treballar les emocions des que som petits comporta grans beneficis per al seu desenvolupament vital, com per exemple, adquirir eines emocionals que ens poden ajudar a gestionar millor segons quines situacions. A més d'adquirir una sèrie de competències com per exemple: l'autoconsciència, l'autoregulació, l'empatia, l'automotivació i les habilitats socials.
Com hem pogut observar fins ara, es pot començar a treballar les emocions des de casa amb els més petits podent així, desenvolupar positivament la seva educació emocional.
6 consells per treballar les emocions des de casa:
-
Ensenyar-li a expressar les seves emocions a través de les paraules, utilitzant termes adequats als seus sentiments (content, relaxat, amb por…).
-
Davant les emocions dels nens, la millor resposta és adonar-nos i intentar entendre-les; treure'ls-hi importància o evitar-les sol ser contraproduent.
-
Donar respostes a les emocions abans que es descontrolin; parlar de les emocions abans que esclatin pot ensenyar el nen a enfrontar-se a moments de crisi, com les rebequeries.
-
Animar els nens a parlar de les seves emocions, què senten i com es troben, ajudant-los a expressar les seves emocions a través de les paraules.
-
Mostrar-nos pacients i afectuosos davant les seves emocions; escoltant-los i intentant entendre'ls és el primer pas per intentar ajudar-los i educar-los.
-
A l'hora d'afrontar situacions que creen malestar i emocions negatives, cal ajudar-los a pensar en solucions i que siguin ells els que expressin les seves pròpies idees i solucions.